Poćetna / Vijesti / Zatvorena firma u kojoj je radila preminula žena iz Hrasnice, najavljeno masovno testiranje

Zatvorena firma u kojoj je radila preminula žena iz Hrasnice, najavljeno masovno testiranje

Predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo Aida Pilav kazala je da će se u budućem periodu krenuti u masovno testiranje te da je zatvorena firma u kojoj je radila preminula žena iz Hrasnice, koja je preminula na putu za Dom zdravlja Ilidža.TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Pilav je kazala da postoji solidan broj testova u KS, ali i da se očekuju novi testovi, nakon čega će krenuti u testiranje kontakata.

“Kada dođe odgovarajući kontingent testova, prelazimo na strategiju masovnog testiranja. Spremni smo da pređemo na tu strategiju testiranja, to se dešava kada se u zemljama javi nekoliko žarišta. Bili smo spremni za taj scenarij”.

Ona je rekla da nema hospitalizovanih pacijenata s koronavirusom u zdravstvenim ustanovama, da su u Zavodu za javno zdravstvo KS evidentirane 1.633 osoba koje su u samoizolaciji, a da je u posljednjih 48 sati 207 osoba izašlo iz samoizolacije, odnosno prošao je period od 14 dana. Najavila je unapređenje registra testiranih i onih koji su u samoizolaciji

“U posljednjih 48 sati povećala su se epidemiološka žarišta, znači da imamo otvorenih četiri-pet klastera. Naši epidemiolozi povećavaju broj kontakata”.

Novi klaster je privatna kompanija u kojoj je radila preminula žena iz Hrasnice, kompanija je privremeno zatvorena, a mjere samoizolacije određene su za 23 osobe. 

U toku je, kako je rekla, nekoliko testiranja, a u pitanju su kontakti s postojećim klasterima.

“Ovo je scenarij koji smo i očekivali, paralelno sa svim ovim zdravstveni sistem je radio. U prethodnom periodu smo napravili kompletno informatičko uvezivanje. Koordinirano radimo s MUP-om KS i očekuje se informatičko uvezivanje s njima”, naglasila je Pilav.

Doktor Mehmed Kulić kazao je da je zatvoren Dom zdravlja gdje je primljena preminula žena iz Hrasnice, da su već sinoć poduzete sve epidemiološke mjere u domu zdravlja i da je osiguran daljnji nesmetan rad. Svaki dom zdravlja, naglasio je, ima posebnu sobu za ovakve slučajeve.

“Ona je tretirana, nekoliko puta je dolazila u Dom zdravlja, imala je terapiju za respiratorne smetnje, u nekoliko navrata nije se mogla ustanoviti epidemiološka veza sa nekim ko je dolazio iz ugroženih područja ili bio u kontaktu”, rekao je on. 

KORONAVIRUS U BIH4h 28mNakon smrtnog slučaja na Ilidži: Zatvorena ambulanta u Hrasnici, u izolaciji oko 20 zdravstvenih radnika

Kazao je kako je moguće da se dese ovakvi slučajevi i da to neće značiti krah zdravstvenog sistema. 

“Timovi Doma zdravlja bit će u zadatku da idu po kućama gdje je indicirano testiranje da bismo krenuli u savladavanje cjelokupne situacije”, zaključio je on.

O admin

Takođe provjerite

Loptica je nije pogodila u vrat?! Nevjerovatan preokret: Snimak iz ovog ugla sve govori, evo gdje je loptica zapravo završila (Video)

Svijet je šokirala vijest da je Novak Đoković izbačen sa US Opena nakon što je ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!