Poćetna / Vijesti / Starije osobe i zabrana kretanja u vrijeme pandemije: Kako do hrane, lijekova, penzije…

Starije osobe i zabrana kretanja u vrijeme pandemije: Kako do hrane, lijekova, penzije…

Starije osobe i zabrana kretanja u vrijeme pandemije: Kako do hrane, lijekova, penzije...

Foto: E. H./Klix.baPotpuno ograničavanje kretanja osobama starijim od 65 godina pokrenulo je pitanje kako će one uspjeti nastaviti funkcionisati, kupovati potrebne namirnice, lijekove ili podizati penziju s banke. Ovo pitanje postavili smo i Jelki Milićević, zapovjednici Štaba civilne zaštite FBiH.Na pitanje portala Klix.ba ona je kazala da Crveni križ ima razrađenu mjeru i aktivirao je svoju mrežu pomoći starijim osobama koje su velika kritična grupa. 

“Sinoć smo imali tu informaciju i mogu reći da su mnoga mjesta pokrenula svoje mreže i logističke kanale, mrežu volontera”, odgovorila je Milićević. 

Ona je najavila da bi predstavnik Crvenog križa trebao doći na naredni sastanak te pokrenuti aktivnosti u sredinama gdje to još nije urađeno. 

Samo u Federaciji BiH postoje 421.302 penzionera i organizirati pomoć svima njima izuzetno je teško.

Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera Federacije BiH, za Klix.ba kaže kako su sve predviđene mjere ograničenja primjerene te da se organizirana pomoć preko volontera do sada odvija pohvalno. 

“Samo u našem savezu ima 205 hiljada aktivnih članova, a među nama i znatan broj koji je penzionisan prije navršenih 65 godina, invalidska, boračka penzija, i u dobroj su snazi. Najveći teret je sada pao na naše mlađe kolege koji su najaktivniji aktivisti. Mi dosad nemamo zamjerki kako se ta pomoć realizira”, kazao je. 

Mehić kaže kako je ovih dana razgovarao s direktorom Federalnog zavoda PIO o tome kako će se distribuirati penzija te dobio garancije da to neće doći u pitanje, a da će se modus naći. 

“Problem je s penzionerima koji penzije dobijaju preko banaka, a naš prvi prijedlog je da banke preko pošte ili svojih aktivista pošalju penzije penzionerima. Drugi prijedlog je da se srodnicima daju ovlaštenja pa da oni preuzmu penzije. Najbitnije je da ova populacija ne izlazi u vrijeme opasnoti, izgubilo bi se sve dobro što smo dosad uradili”, izjavio je Mehić.

O admin

Takođe provjerite

Loptica je nije pogodila u vrat?! Nevjerovatan preokret: Snimak iz ovog ugla sve govori, evo gdje je loptica zapravo završila (Video)

Svijet je šokirala vijest da je Novak Đoković izbačen sa US Opena nakon što je ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!